Woning en Tuin

EPDM als nieuwe polymeer

maandag, 23-3-2015  

Waar denkt u aan als u rubber hoort? Dan denk u wellicht aan een rubberboom, aan autobanden, distributieriemen of aan de isolatiematerialen die in uw huis of woning zijn gebruikt. De rubberboom is echter niet de enige mogelijkheid om aan rubber te komen; het is namelijk ook mogelijk om hiertoe een chemisch proces te gebruiken. EPDM is zo’n soort rubber. Het is een polymeer die uit meerdere monomeren is verkregen. Dat houdt eigenlijk in dat er meerdere stukjes materiaal op een hele kleine schaal aan elkaar zijn gekoppeld, waardoor een nieuwe soort rubber tot stand komt. Dit houdt tevens in dat de productie van EPDM heel gecontroleerd verloopt en dat het is dus mogelijk is bepaalde chemische processen en omstandigheden te beïnvloeden. Dit heeft ertoe geleid dat EPDM een aantal geweldige eigenschappen bezit. Ten eerste is het een materiaal wat goed tegen extreme temperaturen kan en ook nog eens resistent is tegen grote verschillen in temperatuur in relatief korte tijd. Het is daarnaast elastisch; volgens recente onderzoeken zelf elastischer dan 400 procent. Daarnaast is EPDM een soort rubber die verrassend goed tegen de afbrekende werking van zouten, zuren en basen kan. Dit maakt het uitzonderlijk geschikt voor bepaalde doeleinden. Zo kunt u bijvoorbeeld denken aan de productie van transportbanden op industriële schaal. Deze banden moeten namelijk goed tegen slijtage kunnen, alsmede tegen hoge temperaturen die door wrijving tot stand komen. Maar EPDM kan ook goed worden toegepast in de isolatie van bijvoorbeeld uw huis of woning. Het kan verwerkt worden in het dak – waar het er ook nog eens voor zorgt dat het regenwater buiten blijft – of in de naden in uw kozijnen. Alle bovenstaande eigenschappen maken deze polymeer daar geschikt voor; zodoende wordt EPDM ook beschouwd als een soort rubber met uitzonderlijk veel praktische toepassingen.

De beste accessoires voor EPDM

EPDM is, net zoals vele andere materialen, een bouwmateriaal. Dat houdt in dat het in de bouw gebruikt wordt. Het wordt verder zowel in de huis-, tuin- en keukenbouw als in de bouw op industriële schaal gebruikt. Zoals u hierboven al hebt kunnen lezen, is EPDM bijvoorbeeld toepasbaar bij het isoleren van een woning of huis. U zult zich kunnen voorstellen dat het dan uiterst belangrijk is om de juiste accessoires te gebruiken. Het verkeerde gebruik hiervan kan namelijk tot incomplete projecten leiden en dat zorgt ervoor dat u op lange termijn opnieuw aan de slag zult moeten. Dat brengt op zijn beurt weer hogere kosten voor u met zich mee. Een eerste detail waar men op moet letten bij het gebruik van dit polymeer is de soort lijm die men gebruikt. Een lijmsoort kan gebruikt worden om een verbinding te creëren tussen EPDM en een bepaald contactoppervlak, zoals hout, metaal of nog een soort rubber. Het is vanzelfsprekend van belang dat de lijm goed hecht, omdat een instabiele verbinding tussen twee bouwmaterialen tot structurele defecten kan leiden in uw huis of woning. Gelukkig is het gemakkelijk om uit te vinden welke lijmen goed samengaan met deze soort rubber; daarvoor hoeft u enkel de beschrijving goed te lezen of eventueel een professional te vragen. Naast de juiste soort lijm is het ook van belang om de juiste soort kit te hebben. Net zoals bij de soort lijm kan deze namelijk beter of minder hechten aan EPDM. Bij een bepaalde soort kit hoort dan vervolgens ook de juiste houder voor deze kitbus. Door de juiste hulpmiddelen te gebruiken bij het toepassen van EPDM in uw eigen projecten voorkomt u structurele problemen op de lange termijn en zorgt u ervoor dat u een optimale uitkomst heeft.

Amerikaans of Europees?

EPDM kan op verschillende manieren geproduceerd worden. Dit leidt vervolgens ook tot andere eigenschappen; hieronder vindt u een overzicht van de twee manieren van produceren.

  • Ten eerste bestaat er de Amerikaanse manier van produceren. Een belangrijk element in dit productieproces is het toevoegen van talk om verkleving te voorkomen. Na het toevoegen van dit materiaal, dat deels verantwoordelijk is voor de verrassende eigenschappen van het polymeer, wordt het materiaal gevulkaniseerd. Dit is een intensief scheikundig proces maar zorgt ervoor dat EPDM het sterke, flexibele en praktische materiaal voor de bouw is zoals wij het allen kennen.
  • Ten tweede is er sprake van een Europese manier om dit polymeer uit monomeren te vervaardigen. Hierbij wordt in het productieproces geen talk gebruikt. Het is echter wel zo dat volgens de Europese methode het materiaal ook gevulkaniseerd wordt. Als dat gedaan is, dan moet bij deze Europese variant eerst het textiel nog snel verwijderd worden.

Beide materialen hebben overeenkomstige eigenschappen, maar toch zijn er subtiele verschillen. Het is bijvoorbeeld zo dat het resultaat van het Amerikaanse proces vaak nog wat talkpoeder bevat. Dat is echter gemakkelijk te verwijderen en heeft verder geen aversieve effecten. Dit zorgt er verder voor dat het materiaal er een beetje uitziet als een fietsband van binnen. Met betrekking tot de Europese variant heeft u al gezien dat er tijdens het productieproces een textieldoek van af gehaald moet worden. Dit zorgt bij deze variant voor een enigszins geribbeld oppervlakte. Ook dit heeft geen invloed op de prestaties van het materiaal in een bouw- of projectcontext, maar toch kan het van belang zijn voor u om te weten. Het is namelijk altijd verstandig om een geïnformeerde keuze te maken. Dat geldt natuurlijk nog sterker als het een keuze betreft die betrekking heeft op een structureel project.


Comments are closed.